Autogas

Feiten en fabels

Wat is waar? Wat is niet waar? LPG bestaat al lang en is ondertussen een bewezen techniek. Lees hier alles over feiten en fabels.

Er bestaan heel wat misverstanden en vooroordelen over LPG. Tijd om op te lijsten wat waar is en niet waar.

LPG is alleen geschikt voor zakelijk rijden

Niet waar. Ook privé kun je met LPG goedkoper en milieuvriendelijker rijden. Doe de berekening op onze website om te zien wanneer het voor jou voordeliger is.

Autogas tanken is veilig

Waar. Voor autogas (en andere brandstoffen) gelden hele strenge veiligheidsregels. LPG is daarmee niet meer of minder gevaarlijk dan het tanken van diesel of benzine.

Er blijft geen kofferbakruimte over na het plaatsen van LPG-installatie

Niet waar. Er blijft altijd kofferruimte over na het plaatsen van een LPG-installatie.De LPG-tank komt meestal op de plaats van het reservewiel. Omdat deze netjes wordt weggewerkt, verlies je geen ruimte.

Rijden op autogas is gevaarlijk

Niet waar. Rijden op LPG is niet gevaarlijker dan rijden in een auto op benzine of diesel, omdat een auto op autogas aan allerlei strenge veiligheidseisen moet voldoen. De auto moet door een officiële instantie gekeurd worden voordat deze de weg op mag.

Autogas is bij uitstek geschikt voor het rijden van veel kilometers

Waar. LPG is inderdaad een prima brandstof als je een paar duizend kilometers per jaar maakt. Koop je een auto waar al een LPG-installatie zit, dan kan het al bij 4500 km per jaar voordeliger zijn. Laat je een LPG-installatie inbouwen in jouw huidige benzineauto dan is het meestal voordeliger als je 12.000 km per jaar of meer rijdt.

Het rijden op autogas heeft ook nadelen

Waar. De inbouw van een LPG-systeem kost geld. Ook de stijging van de motorrijtuigenbelasting en het iets hogere brandstofverbruik worden vaak genoemd als nadelen. Maar LPG is wel een veel goedkopere brandstof: het verschil met benzine is ongeveer een euro per liter omdat er voor autogas een lagere accijns wordt geheven.

Het inbouwen van een LPG-installatie duurt lang

Niet waar. Het inbouwen van een LPG-installatie gebeurt meestal binnen een paar dagen. Onze erkende en opgeleide installateurs proberen de wachttijden voor inbouw zo kort mogelijk te houden om jou zo snel mogelijk goedkoper en schoner te laten rijden.

Een auto op LPG presteert minder

Niet waar. Een auto op autogas presteert niet minder dan een auto op benzine of diesel. De moderne LPG-installaties worden aangestuurd door een computer die vermogen en het verbruik van de auto constant bewaakt en bijstelt. 

Met het rijden op autogas gaat de auto meer brandstof gebruiken

Waar. Het klopt dat dezelfde auto op LPG meer brandstof per kilometer gebruikt dan op benzine. In een liter autogas zit nu eenmaal wat minder energie dan in een liter benzine maar door het grote prijsverschil is rijden op LPG is nog altijd veel goedkoper als op benzine. 

Rijden op LPG kost meer per kilometer

Niet waar. Het rijden op autogas brengt inderdaad extra kosten met zich mee (o.a. de LPG-installatie, onderhoud). Maar door de zeer lage brandstofprijs per liter zijn de extra kosten weer snel terugverdiend en ga je zelfs nog verdienen. Soms kan het oplopen tot een aardige spaarpot van honderden euro’s of zelfs meer.

Het is verboden om met mijn LPG-auto ondergronds te parkeren

Niet waar. Het is wettelijk toegestaan om met je LPG-wagen ondergronds te parkeren.

Deel deze pagina met je netwerk

Federation Butane Propane - Federatie Butaan Propaan VZW - BE 0407.141.860

Volg ons op: Facebook  I  Instagram
 

Privacy beleid  I  Cookie beleid
Copyright 2023