Autogas

Meest gestelde vragen

Is LPG veilig? Is LPG goed voor het milieu? Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen.

LPG is bijna overal in België beschikbaar in tankstations. Je kan ook in de rest van Europa makkelijk tanken.

Bijna elke benzinewagen kan aangepast worden om op LPG te rijden en enkele merken maken ook LPG auto’s die je bij de dealer kan kopen.

Met LPG beschik je over een grote autonomie en je geraakt zonder problemen waar je ook moet zijn. In de enkele landen in Europa waar LPG moeilijker te vinden is, kan je nog altijd op benzine rijden.

Vergeleken met benzine of diesel is LPG heel voordelig. Omdat er geen accijnzen op LPG geheven worden, komt rijden met LPG veel voordeliger uit.

Na een conversie verbruikt een wagen op LPG inderdaad ongeveer 10 à 15% meer maar omdat de prijs van LPG zo veel lager ligt komt het nog altijd veel voordeliger uit.

Er is inderdaad een jaarlijkse LPG toeslag. Het bedrag van de LPG-toeslag wordt berekend op basis van het vermogen van de motor van uw voertuig. Die toeslag schommelt tussen 89,16 € tot 208,20 € per jaar, van 8PK tot 13PK. Voor lichte vracht dient er geen extra LPG taks betaald te worden.

LPG is de perfecte keuze voor fleet- en bedrijfswagens. Door de lagere CO2-uitstoot is er een direct voordeel voor werkgever en werknemer.

Tanken is even veilig en eenvoudig als benzine of diesel tanken. LPG pompen zijn onderworpen aan de strengste veiligheidsnormen die er bestaan in België.

Een LPG installatie moet altijd gedaan worden door een erkende installateur. U kan het overzicht van erkende installateurs hier vinden.

LPG is een gas dat vrijkomt bij de winning van aardgas of de raffinage van ruwe aardolie. Het is een use-it or loose-it bijproduct.

In België bieden enkele fabrikanten LPG modellen aan via showroom verkoop.

Helaas, het kan niet. Een diesel is een zelfontbrander. Benzine en gas hebben een vonk nodig om te ontbranden. Diesel kan enkel via hoge druk ontbranden. Je kan een dieselmotor dus niet ombouwen naar LPG.

Autofabrikanten focussen naar aanleiding van de Europese CO2-regels meer en meer op de ontwikkeling van elektrische voertuigen. Toch blijft rijden op LPG interessant,  als transitiebrandstof, niet alleen omdat het de minst vervuilende fossiele brandstof is op de markt, maar vooral omdat het een oplossing is die budgetvriendelijk is voor iedereen. Bovendien werkt de sector hard aan een omschakeling naar bio-LPG om de vooropgestelde klimaatdoelstellingen te bereiken.

Inderdaad, hybride wagens rijden op benzine als de elektromotor niet gebruikt wordt en zijn dus combineerbaar met LPG.

Het tanken van LPG is even eenvoudig als tanken van bezine of diesel. Na het aansluiten van de gasslang op de autogasvulsluiting van je auto, druk je de bedieningknop op de pomp in totdat je de gewenste hoeveelheid gas hebt getankt. Wanneer de tank vol is, slaat de pomp automatisch af. Bekijk hier een filmpje.

LPG is de meest milieuvriendelijke brandstof van alle fossiele brandstoffen. Door te rijden op LPG verminder je niet enkel de uitstoot van CO2 en stikstof, maar draag je ook bij tot een verbeterde luchtkwaliteit gezien LPG veel minder fijn stof veroorzaakt.

LPG-systemen voldoen aan internationale reglementering en zijn voorzien van verschillende beveiligingen, waardoor het LPG-systeem veiliger is dan het benzine-systeem.De LPG-tanks zijn gemaakt van dikwandig staal dat ook bij zware impact (ongeval) intact blijft (geen lekken of scheuren). 

Er zijn inderdaad een aantal vooroordelen tegenover rijdens op gas die evenwel niet stroken met de waarheid. De prestaties van rijden op LPG zijn gelijkaardig als die van rijden op benzine. Ook het argument dat je kofferruimte zou verliezen klopt niet want er zijn in de markt modellen beschikbaar die de plaats innemen van je reserveband. Tot slot, parkeren in ondergrondse garages is wettelijk niet verboden voor LPG voertuigen. Veel van de vooroordelen tegen LPG berusten op ervaringen met de technologie 40 jaar geleden, en op desinformatie.

Parkeren in ondergrondse garages is bij wet niet verboden. Er is enkel een verbod op de toegang van LPG voertuigen, andere dan personenwagens, tot ondergrondse ruimten. Veel parkinguitbaters vinden het echter makkelijker LPG auto's de toegang te ontzeggen.

De kost om een LPG tank in je auto te installeren is afhankelijk van de grootte van tank die je wil installeren en het type voertuig. Je mag rekenen op een investering van 1500 à 2500 €.  Een LPG installatie moet altijd gedaan worden door een erkende installateur. Je kan hem best advies vragen hierover.

Deel deze pagina met je netwerk

Federation Butane Propane - Federatie Butaan Propaan VZW - BE 0407.141.860

Volg ons op: Facebook  I  Instagram
 

Privacy beleid  I  Cookie beleid
Copyright 2023